top of page

Flat white v lahvi

Pokud znáte naši kavárnu, možná jste ji včera drželi v ruce a neměli ani tušení, v čem je speciální. Můžete v ní u nás dostat flat white, espresso tonic nebo třeba domácí limonádu. A dokonce z ní můžete pít i u vás doma. Řeč je o upcyklované sklenici vyrobené z lahve od vína.


Jak spousta z vás už pochopila, udržitelnost a cirkularita je naší Minimum Waste kavárně vlastní. Snažíme se v rámci našeho provozu produkovat co nejméně odpadu. Když jsme začali nabízet i víno, nechtěli jsme se tedy smířit s tím, že lahve nemůžeme vracet dodavateli jako např. ty od coly nebo matchy a měli bychom je vyhazovat do kontejnerů na sklo. Začali jsme v dolitých lahvích od vína vidět nikoliv odpad, ale surovinu, ze které můžeme vytvořit něco úžasného. Nápad vyrobit z nich sklenice, kterými částečně zařídíme kavárnu, jsme prostě museli zrealizovat. Nakonec se z něj ale vyklubala nelehká výzva, která ukázala, proč přechod na cirkulární ekonomiku rozhodně není jednoduchá věc.

Dali jsme se dohromady se společností DT GLASS z tradičně sklářského Železného Brodu, která nakonec překonala všechny překážky a vyrobila pro nás úžasné sklenice. Neměla to ale zdaleka jednoduché. Nikdo totiž při výrobě lahví s touto možností nepočítal, a tak už jen úkol lahve vymýt a zbavit se etikety a lepidla byl opravdu pekelným oříškem. A to nemluvím o samotném řezu a zabroušení sklenice, ke kterému materiál lahve také nebyl uzpůsobený.

Nakonec se dílo povedlo a vy ho můžete zhodnotit v kavárně nebo na e-shopu. Ale všechny ty problémy při výrobě sklenic ukazují důležitou věc, kterou je potřeba si uvědomit, pokud chceme vytvářet cirkulárnější budoucnost. O možnostech upcyklace nebo nějakého cirkulárního systému, např. zálohování lahví, je potřeba přemýšlet, ne, plánovat je, již při prvotním designu jakéhokoliv produktu, nikoli až poté, co je vytvořen a doslouží. Zajistit, aby bylo co nejjednodušší produkt opakovaně použít nebo upcyklovat, by měla být jedna z priorit ekodesignu.

Bohužel současný trh s lahvovým vínem tomuto snažení vůbec nepřeje. Kdysi se lahve od vína vykupovaly stejně jako ty od piva. Dnes je ale v trendu rozmanitost lahví, na trhu existují vyšší desítky různých typů. Každý výrobce se chce vizuálně odlišit od konkurence, lidé vybírají i podle designu lahve, a to vše problematizuje zpětný výkup a opětovné plnění lahví. Navíc se etikety vyrábějí a lepí tak, aby vydržely i roky ve sklípcích a vinotékách. To jsme si ověřili i my při výrobě sklenic.

Plošné řešení tohoto problému bohužel neznám. Sklo je naštěstí poměrně dobře recyklovatelná a mnohonásobně opakovaně použitelná surovina, ale pokud chceme opravdu udržitelnou budoucnost, měli bychom přicházet s řešeními, jak vzniku odpadu předcházet, nikoliv jen jak s ním nakládat. U nás v Minimum Waste věříme, že je to možné.


Mezitím upcyklované sklenice používáme v kavárně a jsme s nimi maximálně spokojeni. Jsou bytelné a přitom skvěle padnou do ruky a dobře se z nich pije. Ty nízké jsou tak akorát velké právě na náš flat white, espresso tonic nebo cold brew. Tak se je stavte vyzkoušet v kavárně nebo si je rovnou pořiďte v našem e-shopu.

bottom of page