top of page

Kávu s sebou máte?

A můžu vidět, do čeho mi ji dáte?

Každá jedna volba, každé rozhodnutí, kterých uděláme denně nepočítaně, má kromě nás vliv také na životní prostředí. Týká se to i tak všedních věcí, jako je například otázka, kde a do čeho si koupím kávu s sebou. U nás v kavárně Minimum Waste chceme podporovat a nabízet výhradně ty možnosti, o kterých věříme, že jsou v porovnání s jinými významně udržitelnější. Proto si dáváme záležet na tom, že u nás nedostanete kafe v klasickém jednorázovém kelímku z kompozitního materiálu s obsahem plastů, které jsou bohužel stále velmi rozšířené, ale prakticky nerecyklovatelné.

Pokud si u nás ovšem objednáte kávu s sebou, samozřejmě vám ho připravíme a nabídneme hned tři možnosti, do čeho si ho budete přát.

1. Vlastní hrnek

Nejvíce udržitelnou variantou je za nás nosit si s sebou vlastní hrnek či kelímek, na který jste zvyklí a který dlouho vydrží. Představte si, kolik odpadu ušetříte, pokud jím nahradíte jednorázové kelímky pro každodenní kávu po několik let jeho životnosti. V takovém případě to může být i několik kilo ročně, záleží samozřejmě na velikosti kelímku.

Já osobně se snažím nosit si vlastní hrnek pořád v batohu, hlavně, když cestuji a nemůžu tedy předem příliš plánovat, kdy a kde se mi bude hodit. Takový hrnek může mít spoustu dalších výhod, jako je termoizolace, vodotěsné víčko nebo odolnost proti pádu. Např. Weducer Cup, který prodáváme na e-shopu, tohle vše splňuje, a navíc je vyroben z recyklovaného odpadového materiálu – kávové sedliny a zbytkového bukového dřeva. Jste spíše fanda klasičtějšího elegantního designu? Vyzkoušejte nerezové hrnky Lurch.

Protože chceme tuto variantu jako tu za nás nejlepší pro životní prostředí opravdu podporovat, z ceny jakékoliv kávy připravené do vámi přineseného hrnku či kelímku vám odečteme deset korun. Např. za espresso tak zaplatíte pouze 45 korun, za capuccino 60. V samém centru Prahy bezkonkurenční cena, co myslíte? Hlavní odměnou je ale samozřejmě dobrý pocit z ušetřeného odpadu. A donést si vlastní hrnek je opravdu jedinou podmínkou pro slevu – klidně se u nás s ním poté posaďte a vychutnejte příjemnou atmosféru prostoru kavárny na Petrském náměstí.

2. Rekelímek či Gocup

Zrovna jste si svůj hrnek zapomněli doma nebo ještě nestihli pořídit? Chcete pití kávy z opakovatelně použitelného kelímku nejdříve vyzkoušet bez větší investice? U nás v kavárně vám ho půjčíme! Padesátikorunovou zálohu vám vrátíme, když nám kelímek kdykoliv v otevírací době donesete zpět. Máme na výběr několik různých velikostí a designů od značek Rekelímek a Gocup. A co vy víte, třeba si ho oblíbíte a už vám zůstane – nejsou sice tak bytelné jako Weducer nebo Lurch, ale také něco vydrží. A desetikorunová sleva samozřejmě platí i na ně. Ano, počítáte správně – pokud k nám s Rekelímkem přijdete po jeho zakoupení ještě pětkrát na kafe, zaplacená záloha se vám vrátí a kelímek zůstane.

3. Jedlý kelímek

Víme, že jednorázové obaly včetně kelímků mají určité praktické výhody. Chápeme, že se někdy prostě nemůžete tahat s hrnkem na kafe např. na ples nebo do divadla, nebo že se vám už opravdu do kabelky nevejde. Hledali jsme tedy řešení, které by umožnilo se kelímku po dopití kávy „zbavit“ co nejekologičtěji. A našli jsme: můžete ho sníst! Jedlé kelímky od společnosti Cupfee jsou vyrobeny z pšenice a ovsa a jsou kompletně veganské. I po 40 minutách, co v nich nápoj stojí, jsou stále křupavé. Čekat na vypití naší kávy 40 minut ale nedoporučujeme – nejlepší je samozřejmě hned po přípravě. Pokud by vás to z nějakého důvodu zajímalo, kelímek dokonce neproteče ani přes celou noc – to jsme v kavárně omylem vyzkoušeli díky zapomenuté kávě za barem.

Obě velikosti kelímků jsou lehoučké jak do hmotnosti (14, resp. 26 gramů), tak do počtu kalorií (56, resp. 105 kcal). Takže se dobře nesou v ruce a představují perfektní guilt-free snack po dopití kávy.

Neříkáme, že jedlé kelímky jsou dokonalým řešením – ekologické jsou za předpokladu, že je opravdu pokaždé celé sníte, a bohužel k nim neexistují víčka. Také mají z hygienických důvodů na sobě papírový „rukávek“, za který vám ho podáme. Ten prosím vytřiďte do papíru, je perfektně recyklovatelný.

Jako udržitelné řešení v případě, že s sebou nechcete brát opakovaně použitelný kelímek, nám ovšem tyto kelímky přijdou skvělé. Zajímá vás, jak chutnají? Nebojte se, chuť kávy v žádném případě neovlivní, představte si něco mezi kornoutkem na zmrzlinu a oplatkou. Nebo se nejlépe stavte ochutnat.

bottom of page