top of page
Obrázek autoraOndřej Štětka

Káva s sebou do lógru a dřeva

Jak moc cool zní nosit si kafe v kafi? A v bukovém dřevě? Se znovupoužitelným termohrnkem od Kaffeeform běžná věc!

Že je fajn nosit si s sebou po městě znovupoužitelný hrnek na kávu, čaj nebo cokoliv jiného místo používání jednorázových kelímků, to tu asi nemusím vysvětlovat. Takové hrnky ale nemusí být vyrobeny jen z plastu nebo nerezu! Německá firma Kaffeeform již od roku 2015 totiž sváží každý den z Berlínských kaváren kávovou sedlinu a upcykluje ji pro výrobu jedinečných produktů. Není divu, že přenosný termohrnek s názvem Weducer Cup je předním z nich. A věřte nebo ne, ale lógr v materiálovém složení kelímku doplňují recyklovaná vlákna z bukového dřeva a biopolymery. Nic víc, nic míň.

Kaffeeform a Weducer Cup už znáte? Skvělé! A víte, že již existuje i nová, upgradovaná verze? Je o trochu větší (350 ml oproti přechozím 300), dvouplášťová, v novém designu. Jsem nadšený, že jsem si právě Weducer Cup Refined mohl vyzkoušet a sepsat své dojmy.

Vím, že design je hodně věc názoru, ale mě se prostě nová verze líbí víc. Tmavší barva vnějšího pláště „těla“ dává vědět, že byl vyroben z kávy, a krásně kontrastuje se světlejšími odstíny vrchní a vnější části, dostupnými ve variantách Cayenne (na mých fotkách), Nutmeg a Cardamom.

Když jsem se přestal hrnkem pouze kochat očima a vzal ho poprvé prázdný do ruky, hodně mě překvapila jeho (ne)váha – má pouhých 135g. Samozřejmě jsem si nenechal ujít příležitost dát si do Weduceru pořádné Latte u nás v kavárně – velký je na to dost. Pití z něj je pohodlné, ať už s víčkem s klasickým malým otvorem, nebo bez něj. Víčko se na rozdíl od jiných kelímků nenacvakává, ale šroubuje – takže nemusíte mít jako obvykle strach, že si při zavírání kelímku vylijete část jeho hodnotného obsahu.

Obě víčka mají kvalitní těsnění, které neprotéká. Ano, verze, kterou jsem testoval, má dvě různá víčka. Jedno s otvorem na pití, druhé bez – pro případ, že byste nechtěli nápoj vypít hned, ale schovat si ho do batohu na později. Vyzkoušel jsem a opravdu neteče, ale pozor, musí být správně zavřené: nejdříve je s ním potřeba otočit kousek proti směru hodinových ručiček, aby si správně „sedlo“, a potom už dotáhnout po směru.

Také pozor na úplně vroucí vodu – zkoušel jsem ji okamžitě po dovaření nalít do hrnku, zavřít ho a otočit vzhůru nohama, což se víčku nelíbilo, a tak se odmrštilo. Tak raději chvíli počkejte – jakmile voda přestane bublat, už je všechno v pořádku, po překonání strachu po prvním pokusu jsem se odvážil ještě několikrát vyzkoušet. Jak se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Původní plán byl také zkusit, jak dlouho hrnek udrží teplotu onoho Latte z naší kavárny, ale nakonec jsem neměl to srdce tak výbornou kávu nechat takhle dlouho stát. Takže jsem opět skončil s horkou vodou, která byla teplá ještě po dvou hodinách s víčkem s otvorem a po třech s víčkem bez něj.

Na testování jedné deklarované vlastnosti kelímku jsem se vyloženě těšil: výrobce garantuje odolnost proti pádu až z výšky 1,5 metru. A mohu potvrdit! Hrnek jsem několikrát upustil a nic se mu nestalo. Je ovšem pravda, že použít sílu jako Michal v Pelíškách jsem se neodvážil. A stejně jako s pády si Weducer poradil i s několikanásobným mytím v myčce.

Parametry:

  • objem: 350 ml

  • rozměry: 9 x 15,5 cm

  • složení: kávové zrno, dřevěný bio materiál a kalené biopolymery

  • bez melamin-formaldehydové pryskyřice, plastifikátorů / BPA

  • vhodný pro mytí v myčce

  • odolnost proti prasknutí až do výšky pádu 1,5 m

  • 100% vegan

  • vyrobeno v Německu

  • cena: 415,- (jedno víčko) / 446,- (obě víčka)


Kommentare


bottom of page