top of page
Obrázek autoraOndřej Štětka

Druhý život kolejnic se odehrává v kuchyni

Dutch oven přímo z Holandska, který vydrží celý život a je vyroben ze starých vlakových kolejnic? Tomu říkám udržitelnost ve velkém stylu!

Upcyklace, zdá se, nezná mezí. Než jsem se dozvěděl o holandské firmě Combekk, ani ve snu by mě nenapadlo, že můžu mít doma, ve své vlastní kuchyni, kus staré, už nepoužívané vlakové kolejnice. A co víc, že nebude pouze na okrasu, ale budu v ní vařit, péct nebo fritovat.

Dutch oven byl první produkt Combekku při jeho vzniku v roce 2015 a dodnes je jednou z jeho vlajkových lodí. Není se co divit, tento téměř osmikilový litinový hrnec je opravdu velkým pomocníkem v kuchyni nejen doslova, ale také obrazně, a to díky svému všestrannému využití a kvalitnímu zpracování. A vlastně nejen v kuchyni: Dutch oven od Combekku je vhodný pro všechny zdroje tepla a vydrží jakoukoliv teplotu, takže ho můžete položit klidně i na otevřený oheň, jak bylo zvykem v minulých staletích.

Že nevíte, co je Dutch oven? Jedná se o robustní a těžký hrnec s pevným víkem, který je schopen udržet teplo a rovnoměrně ho distribuovat. Tento typ hrnce je používán už minimálně několik set let a v minulosti se v něm často vařilo na otevřeném ohni. Díky své konstrukci a kvalitním materiálům - většinou je vyroben z litiny - zůstal až dodnes nezbytným nástrojem pro různé metody vaření, od pomalého dušení po pečení chleba.

Combekk je první a dodnes jedinou značkou, která pro výrobu svých produktů používá výhradně certifikované recyklované materiály. Pro výrobu jejich Dutch oven tak bylo použito ze 100 % recyklované železo, které pochází ze starých vlakových kolejnic. S každým vařeným pokrmem v tomto hrnci tak dostávají příležitost k druhému životu suroviny, které by jinak zůstaly nevyužity.

Vlastní zkušenosti

Protože osobní zkušenosti jsou neocenitelné, vyzkoušel jsem Combekk Dutch oven ve své vlastní kuchyni. Mám indukční varnou desku, na které fungoval bez problému. Dával jsem si samozřejmě pozor, abych ho na desku neupustil z výšky, to by asi nedopadlo dobře.

Ještě předtím, než jsem začal přímo vařit, mě zaujalo balení hrnce, které dává tušit, že se mi do rukou dostal opravdu luxusní kousek. Tak krásnou a bytelnou krabici alespoň já osobně jen tak nevyhodím a rád ji znovu využiji. Při vybalování mě uchvátilo zjištění, že každý jeden hrnec má své vlastní číslo, které je uvedeno na držátku víka. Jak jsem posléze dohledal, jedná se totiž o limitovanou číslovanou edici, a každý Dutch oven je tedy jedinečný. Ale honem k samotnému vaření.

Začal jsem s metodou, kterou si asi nikdo na první dobrou ve spojitosti s Dutch oven nepředstaví, ale na kterou se také perfektně hodí: fritování. Smažil jsem v něm obalovaný květák a byl jsem nadšený. Litinový materiál hrnce olej pozvolna rovnoměrně zahřál a poté stabilně držel stejnou teplotu, takže smažení byla opravdu hračka. Navíc i díky hloubce hrnce z něj olej nestříkal ven.

Klasičtějším využitím Dutch oven je pomalé vaření, které jsem vyzkoušel na hovězím vývaru. Tady kromě rovnoměrné distribuce tepla pomohlo těžké víko designované tak, aby doléhalo co nejtěsněji a pára neunikala ven, ale kondenzovala se zpět. Pozitivně mě překvapilo, jak rychle se voda začala vařit, a také, že se na hladině téměř netvořila pěna, na kterou jsem zvyklý při používání jiných hrnců. Maso i zelenina byly po pár hodinách krásně měkké. Celý proces jsem konzultoval s mou tchýní, která má spoustu zkušeností s vývarem v elektrickém pomalém hrnci. K mému překvapení se nechala slyšet, že v Dutch oven se vše uvařilo o chlup rychleji a snad dokonce i lépe, než je zvyklá.

Hrnec se myje měkkou houbičkou nebo kartáčkem a vodou, s mycími prostředky by se to nemělo přehánět. Naštěstí jdou nečistoty díky smaltovanému povrchu snadno dolů.

Manipulace s takto velkým a těžkým hrncem, ať už při mytí, vaření nebo pečení, vyžaduje jistou sílu a soustředění. Pozor také na to, že Dutch oven rozvádí teplo rovnoměrně opravdu všude – i do držadel po stranách. Držadlo víka je vyrobeno tak, aby se zahřívalo co nejméně, ale stejně doporučuji používat chňapku. Odměnou za tato menší nepohodlí je ovšem špičková pomoc při přípravě nejrůznějších receptů. A i když tohle nemohu sám ověřit, v úvodu článku jsem ohledně výdrže hrnce nepřeháněl: výrobce na něj poskytuje 40letou záruku!

Combekk Dutch oven je zkrátka skvělá investice do kuchyně i do zítřka planety. S každým jídlem, které v něm připravíte, podporujete nejen své kulinářské umění, ale také cirkulární ekonomiku a ohleduplnost k životnímu prostředí.

Parametry:

  • hmotnost: 7,6 kg

  • rozměry: průměr 28 cm; 35 x 28 x 15 cm

  • materiál: smaltovaná litina obsahující ze 100 % recyklované železo

  • design: COMBEKK, Nizozemí

  • vyrobeno v: Polsku

  • záruka: 40 let

  • vhodné pro: všechny varné povrchy a zdroje tepla

  • limitovaná číslovaná edice

  • cena: 6900,-


Commenti


bottom of page