top of page

Značka Fairtrade roste a my jsme u toho

Kromě přednášek a workshopů, na které jste srdečně zváni, naše kavárna čas od času poskytne své útulné prostory nějaké blahodárné uzavřené akci. Nedávno to byla tisková konference společnosti Fairtrade Česko a Slovensko.

Její zástupci Lubomír Kadaně, Lenka Dvořáková, Gabriela Kozlová a Lukáš Novák představili vývoj hnutí Fairtrade u nás v minulém roce a my jsme jim i přítomným novinářům připravili občerstvení plné Fairtrade pochutin.

Nechyběly mezi nimi lahodné banány máčené v čokoládě. Právě čokoláda i banány patří mezi „vlajkové“ Fairtrade komodity. Kakao je je dokonce tradičně nejprodávanější z nich, loni se ho na českém trhu prodalo 4536 tun, což znamená sedmiprocentní meziroční nárůst. Fairtradových banánů se prodává méně, ale i u nich společnost zaznamenala nárůst - o čtyři procenta na 724 tun.

Nás ale samozřejmě nejvíce zajímala káva. Přítomným jsme připravovali tu z pražírny Fair&Bio, s kterou máme bohaté zkušenosti. Můžete ji u nás v kavárně ochutnat i vy, nejčastěji na filtru, a nebo se můžete zastavit pro zrnka na doma. Ideálně s vlastní nádobou, kam Vám kávu nasypeme přímo z našich MIWA kapslí, kde kávu bezpečně skladujeme. Ale nebojte, pokud si svou nádobu náhodou zapomenete doma, nenasypeme vám kávu rovnou do kabelky, i když se jednorázovým obalům vyhýbáme. Máme zásobu našich vlastních opakovaně použitelných a zálohovaných nádob, které Vám rádi nabídneme. A sluší to v nich i kávě čerstvě u nás namleté, pokud si budete přát.

Fairtradová káva je dokonce označována za „vlajkovou loď“ Fairtrade. I u jejích prodejů byl zaznamenán mírný, šestiprocentní meziroční nárůst – prodalo se jí 1399 tun. To znamená, že každý obyvatel ČR včetně nemluvňat vypil v roce 2022 16 šálků fairtradové kávy, což dělá 4,5 % celkové spotřeby kafe v ČR. Jsme rádi, že se na těchto číslech můžeme svou malou měrou také podílet.

I prodeje ostatních fairtradových komodit meziročně stouply, a s tím se zvýšila i hodnota fairtradového příplatku, který z Česka získala družstva pěstitelů v Latinské Americe, Asii a Africe. Vloni to bylo celkem přes 44,7 milionu korun, o 19 % více než v roce 2021.

U obyvatel ČR stoupá také povědomí o známce Fairtrade: podle průzkumu z letošního května ji zná 66 % spotřebitelů, 40 % uvedlo, že přesně ví, co toto označení znamená.

A my jsme moc rádi, že jsme na konferenci v naší kavárně slyšeli všechny tyhle zprávy – značce Fairtrade totiž fandíme. Nejen proto, že si podle našeho názoru každý pěstitel zaslouží férové podmínky a důstojný plat za svou práci, ale také z hlediska agendy, která nás zajímá nejvíce – udržitelnosti.

Ptali jsme se zástupců Fairtrade Česko&Slovensko na toto téma a podle vedoucí produkce Lenky Dvořákové jde Fairtrade a udržitelnost ruku v ruce, ba co víc, udržitelnost je dokonce součástí standardů pěstování a produkce komodit, které se mohou označením Fairtrade pyšnit. Pěstitelé tak musí splňovat určité podmínky, např. co se týče používání pesticidů. Ředitel společnosti Lubomír Kadaně dodává, že navíc pěstitelé část fairtradového příplatku používají k zavádění opatření, které jim pomáhají vyrovnat se s klimatickou změnou.

My za Minimum Waste jen tleskáme a přejeme, ať se známkou Fairtrade pyšní co nejvíce komodit, ale co nejméně jednorázových obalů – jsme hrdí, že můžeme jít s naší nabídkou fairtradové zrnkové kávy příkladem.



bottom of page