top of page
Obrázek autoraOndřej Štětka

Pesto z odpadu je překvapivě vynikající

Dobrá, název článku je trochu zavádějící – nebudu vám tu radit, jak vařit z obsahu popelnic (i když proti dumpster divingu nic nemám). Ukážu vám ale jednoduchý způsob, jak zužitkovat to, co většina lidí stále považuje za nevyužitelné zbytky, a co se tedy běžně odpadem stává, i když to tak vůbec nemusí být.


Jedná se o tzv. zelené zbytky – natě a listy různých druhů zeleniny, jako je např. mrkev, celer, ředkvičky, kedlubna nebo brokolice. Věřte nebo ne, všechny tyhle běžně vyhazované části jsou více něž vhodné ke konzumaci – obsahují dokonce spoustu vitamínů (např. A, C a K) a minerálů (vápník, železo nebo hořčík). Právě z takových jedlých "zbytků" si můžete jednoduše připravit lahodné pesto a nepotřebujete klasickou bazalku, medvědí česnek nebo jiné bylinky.

A jak natě a listy správně vybrat, resp. poznat, že jsou v pořádku? Podobně jako u běžných zelených potravin – špenátu, salátu či bylinek. Neměly by být nažloutlé nebo s hnědými tečkami, měly by být prostě zelené. A samozřejmě nejlepší je bio produkce nebo zelenina od vašeho lokálního farmáře, kterému věříte.

Postup přípravy pesta je ohromně jednoduchý a zároveň variabilní. Budete potřebovat:

  • Zelené natě či listy

  • Oříšky a/nebo semínka: např. slunečnice, arašídy, vlašáky, fantazii se meze nekladou

  • Česnek

  • Sůl

  • Citronová šťáva

  • Kvalitní olivový olej


K výrobě pesta můžete přistoupit dvěma způsoby: buď si otrhané natě (bez tvdých hlavních stonků), oříšky a česnek nasekáte nožem a poté smícháte se zbytkem ingrediencí, nebo vše naházíte do mixéru a stisknete tlačítko. Já mám radši první možnost - ruční práce v kuchyni i hrubší struktura pesta mě baví, ale je to úplně na Vás.

Poměry ingrediencí nejsou u tohoto receptu vůbec důležité, jeho variabilita dává naprostou svobodu. Důležité je, aby pesto chutnalo Vám a mělo takovou konzistenci, jakou si přejete. Doporučuji přidávat sůl, citronovou šťávu a olivový olej, případně i česnek postupně a průběžně ochutnávat a zkoušet konzistenci. Je to zkrátka klasický recept "od oka".


Hotové pesto se poté skvěle hodí na pečivo nebo do těstovin. V Minimum Waste kavárně si ho podobným způsobem také vyrábíme a můžete ho u nás ochutnat v caprese croissantech nebo na kváskovém chlebu s hovězí šunkou.

Olivový olej je výborný konzervant, takže v uzavřené sklenici v lednici pesto vydrží opravdu dlouho. Pokud ze sklenice odeberete a zvládnete tam část nechat na později, zalijte pesto znovu trochou oleje, tím vše opět zakonzervujete.

Přejeme dobrou chuť a děkujeme organizaci Zachraň jídlo za inspiraci. Použité fotky jsou z jejich workshopu výroby pesta, který se nedávno konal v naší Minimum Waste kavárně. Pokud Vás podobné akce zajímají, sledujte nás, na podzim se máte na co těšit!


Comments


bottom of page