top of page

Udržitelně do škol a kanceláří

Po prázdninách a dovolených se spousta z nás vrací do každodenního koloběhu studia či práce. V tomto článku naleznete 4 jednoduché tipy, které vám pomohou vaše každodenní povinnosti vykonávat udržitelně.

V článku najdete tyto 4 tipy:

1. Auto nechte doma

Možná pro někoho už ohrané téma, ale stále stojí za to připomínat. Cesta do práce totiž může tvořit až 40% vaší celkové uhlíkové stopy – za předpokladu, že jezdíte sami v autě 25 km každý den do práce a poté zpět. Pokud alespoň část cesty nahradíte veřejnou dopravou, můžete jednoduše stopu vaší cesty snížit o 50 až 75 %! A třeba ještě ušetříte za parkování a během cesty si místo soustředění za volantem můžete odpočinout u knížky, kochat se krajinou nebo si naplánovat den.


Pokud to do školy či práce nemáte zase tak daleko, jezděte na kole nebo choďte pěšky – taková doprava je samozřejmě nejlepší pro planetu, ale i pro vaše zdraví a kondici.

A pokud musíte nebo chcete auto použít, nejezděte sami. Nabídněte spolujízdu kolegům, spolužákům a kamarádům, můžete se třeba střídat. Nebo využívejte platformy pro spolujízdy a sdílení aut.

Pokud něco z toho vyzkoušíte, třeba postupem času zjistíte, že vlastnit automobil ani není tak úplně potřeba. Průměrně Češi totiž používají auto jenom 24 minut denně. Tolik energie, materiálu a peněz využito na jeho výrobu a údržbu, aby 98 % času stálo nevyužité. Není lepší ušetřit peníze, spoustu stresu, uhlíkovou stopu a v neposlední řadě prostor ve městech, jezdit hromadnou dopravou a když to jinak nejde, auto si půjčit? Každý si musí odpovědět sám, protože každý má samozřejmě jinou situaci a jiné potřeby.

2. Plánujte si jídlo

Není nic horšího, pro planetu, ale hlavně pro vás, když během pracovního nebo studijního dne nestíháte jíst a potom si z nouze koupíte bagetu v jednorázovém plastovém obalu a spořádáte ji za minutu během spěchu z jedné schůzky na druhou. Obal tvoří zbytečný odpad a vy navíc vůbec nevíte, co je v jídle za suroviny, odkud pochází a jakou uhlíkovou stopu tedy za sebou mají.

Pokud si naplánujete pořádnou pauzu na oběd, můžete si mnohem lépe vybrat, kam půjdete a co si dáte. A pokud vám záleží na udržitelnosti, můžete tak zvolit místo, kde na ni berou ohled. Jedním z nich je i naše kavárna a bistro Minimum Waste. Vybírejte např. místa, kde vaří lokálně a sezónně, redukují jednorázové obaly nebo kde vám jídlo ochotně zabalí do opakovaně použitelné krabičky.


Zajít si každý den na jídlo do restaurace není pro vás? Můžete si ho do krabičky připravit sami doma. Budete mít tak ještě větší kontrolu nad tím, jaké suroviny použijete, což má samozřejmě význam nejen pro udržitelnost, ale také pro vaše zdraví. A navíc se trochu odreagujete v kuchyni. Kde opravdu kvalitní krabičku sehnat? Třeba na našem e-shopu, kde kromě krabiček najdete i spoustu udržitelných produktů, které při přípravě jídla do nich využijete.


3. Netiskněte

V České republice jsme opravdu dobří ve třídění papíru a plastu, ale recyklace zdaleka není na prvním místě mezi prioritami odpadového hospodářství. Jejich nejjednodušší verze je známá jako „3R“, což pochází z anglického Reduce – Reuse – Recycle. Znamená to, že pokud je to možné, měli bychom před recyklací dát přednost dvěma ještě udržitelnějším přístupům k odpadu – zaprvé redukovat potřebu věcí, které se jednou stanou odpadem, a za druhé je opakovaně používat tak dlouho, jak jen to bude možné.

Co to znamená v praxi? Že nestačí, když papíry, sešity a bloky, které už nepoužijete, hodíte do modré popelnice. I když to pokaždé děláte, stejně je nutné se vždy nejdříve zamyslet, jestli zrovna tohle opravdu potřebujete tisknout nebo psát na papír. Stejné je to i s knihami, časopisy či učebnicemi – ve spoustě případů se můžete dnes již rozhodnout mezi tištěnou a elektronickou verzí. Většinu tiskovin totiž stejně jednou vyhodíte – a čím méně odpadu vznikne, tím méně energie, peněz a úsilí je potřeba vydat na jeho recyklaci či jiné zpracování. A i zdánlivě malými každodenními rozhodnutími můžeme společně množství odpadu významně redukovat.


A když už se rozhodnete, že přeci jen papír použijete, ať už pro psaní nebo čtení, použijte ho vícekrát. Ano, i u papíru to určitě jde! Všichni asi známe tzv. šmíráky, ale napadlo vás někdy třeba zabalit dárek pro nějakého udržitelného nadšence do starých novin? Nebo si z nich vytvořit obal na sešit? A to je jen začátek, lze jít mnohem dál, jak to dělá např. upcyklační dílna Reformát. Co všechno nejen ze starého papíru vyrábějí můžete omrknout na našem e-shopu. A pokud byste si rádi něco vyrobili sami, zúčastněte se jejich workshopu pořádaného již ve čtvrtek 14. září v naší kavárně! Odnesete si vlastnoručně vyrobený zápisník a spoustu informací a zážitků.


4. Redukujte (s)potřebu

Stejným postupem priorit – Reduce, reuse, recycle – se řiďte nejen u papíru, ale také u všech ostatních materiálů a také energií. Přes všechny ekologické inovace je stěžejní krok k udržitelné budoucnosti optimalizace našich potřeb a spotřeby tak, aby každé použití materiálu nebo energie mělo smysl a co nejméně se tak plýtvalo – ať už papírem, plastem, jídlem, elektřinou nebo vodou.

bottom of page