top of page

Nerezový elegán zamezí vzniku odpadu

Proč s každou kávou vytvářet další odpad, když si ji pokaždé můžete dát do toho samého opakovaně použitelného kelímku a ještě u toho budete vypadat stylově?


Každodenní zbytečný odpad

V rámci kavárny a e-shopu Minimum Waste propagujeme udržitelný životní styl, sami ho žijeme a pomáháme žít i vám. Téma, které je nám tím pádem bytostně vlastní, je problematika prodeje kávy s sebou. Na jedné straně kávu milujeme a rádi si ji vezmeme i ven z kavárny. Na straně druhé víme, jaké obrovské množství odpadu způsobují jednorázové kelímky. Tento odpad je navíc v drtivé většině nerecyklovatelný, protože nejvíce rozšířené jsou dnes kelímky kompozitní, tedy vyrobené ze dvou (nebo více) různých materiálů – většinou papíru a plastu. A příliš nepomohou ani kelímky deklarované jako kompostovatelné, protože v ČR chybí infrastruktura pro jejich úspěšný sběr a zpracování. Jeden kelímek může vážit třeba 8 gramů, což se nezdá moc, ale pokud si kupujete kávu s sebou každý den po cestě např. do práce, tak už to dělá 2 kila zbytečného nerecyklovatelného odpadu ročně. A to nemluvím o jeho objemu nebo o nakládání s ním.

Jak těmto několika kilogramům odpadu úspěšně předejít? Noste si s sebou vlastní opakovaně použitelný hrnek! Dnes je jich na trhu nespočet druhů a spousta z nich má ještě početné další výhody nad rámec udržitelnosti. Ty, za které můžeme dát ruku do ohně, nabízíme na našem e-shopu, a také je sami používáme a píšeme o nich. Před časem jsem testoval Weducer od značky Kaffeeform, teď jsem měl možnost vyzkoušet si jeden z hrnků od společnosti Lurch.


Parametry testované verze

Název: Lurch termo hrnek coffee to go

Objem: 300 ml

Hmotnost: 220 g

Rozměr: 8,5 x 13,1 cm

Materiál: nerezová ocel (hrnek), 100% BPA free tvrzený plast (víko)

Design a výroba v: Německu

Cena: 540,-

Vydrží generace


Německá společnost Lurch vyrábí už od roku 1995 kuchyňské a jiné produkty. Dává si záležet na kvalitních materiálech, skvělém zpracování i nadčasovém designu, aby se jejich produkty mohly vyrobit jen jednou a potom vydržely generace. Tomuto opravdu udržitelnému přístupu k výrobě tleskáme.

A jejich termohrnek je na první pohled přesně takový. Bytelné dvouplášťové nerezové tělo opravdu působí, že mě přežije. A když si v něm přinesete kafe na pracovní jednání, rozhodně se za hrnek nebudete stydět, naopak – design je opravdu elegantní a nadčasový. Moc mě baví i průhledné víko, které zaručí, že se barista s latte artem nedělal úplně zbytečně, a zároveň je vidět, kolik nápoje ještě v hrnku zbývá. Víko je vyrobeno z tlustého tvrzeného plastu, takže i to působí, že toho vydrží opravdu hodně. Materiál je stoprocentně bez škodlivých BPA, takže se o své zdraví nemusíte bát.


Testování v praxi

Víko je konstruováno tak, aby mohla neustále unikat pára z horkých nápojů, a to i při zavřeném otvoru na pití. Nápoj se tak nezapařuje, ale to zároveň znamená, že víko nemůže být stoprocentně těsné. Není tedy možné v hrnku kávu přenášet v kabelce nebo batohu.

I přesto může Lurch to go nabídnout skvělé termoizolační vlastnosti. Sám jsem je zkoušel a nemohl jsem téměř věřit, že nápoj byl teplý ještě po čtyřech hodinách! Dvě vrstvy kvalitní nerezové oceli zkrátka odvádějí dobrou práci. Zároveň na dotyk zvenku není vnitřní teplota téměř vůbec cítit, takže se hrnek dá skvěle nést v ruce okamžitě po přípravě nápoje.

Do ruky také dobře padne a pohodlné je i pití z otvoru ve víčku, oproti mým obavám spojeným s otvory na odvádění páry je vše nadesignováno tak, že se kávou nepokapete, ani když hrnek při pití hodně nakloníte. A výrobce myslel i na ty, kteří rádi pijí bez víčka – okraj samotného hrnku je k tomu také přizpůsobený.


Přijďte si pro slevu do kavárny

Pokud máte stejně jako my už dost jednorázových kelímků, rádi si pořídíte věci, které vydrží opravdu dlouho a nemusíte je za rok kupovat znovu, a zároveň ujíždíte na nadčasovém elegantním designu, hrnek Lurch to go je zkrátka právě pro vás. My budeme moc rádi, pokud si ho pořídíte na našem e-shopu a přijdete ho vyzkoušet k nám do kavárny. V takovém případě vám nabídneme slevu 10,- z ceny jakékoliv kávy s sebou servírované do vašeho vlastního hrnku. Už počítáte, za kolik návštěv kavárny se vám investice do hrnku vrátí?



bottom of page