top of page

Trochu jiná kapsle

Kapslové kávovary jsou velmi špatné pro životní prostředí. Nebo ne? Ukazuje se, že se nemusíte strojů Dolce Gusto či Nespresso nutně hned zbavovat, pokud vám záleží na planetě. A to díky opakovaně použitelným kapslím.


8 kilo odpadu ročně

Co je na běžném způsobu přípravy kávy v kapslových kávovarech neudržitelné jsou totiž jednorázové kapsle. Jako v případě každého jednorázového obalu kvůli nim vzniká velké množství odpadu, v tomto případě navíc nerecyklovatelného. Většina kapslí je totiž tzv. kompozitní obal, což znamená, že se skládá z několika různých materiálů – v tomto případě plastu a kovu – což recyklaci prakticky znemožňuje. Navíc je kapsle většinou vyhozena i s kávovou sedlinou uvnitř, takže se zbytečně plýtvá cenným vedlejším produktem, který by vůbec v odpadu skončit nemusel. Sedlinu je určitě možné pokaždé z kapsle vyndat a použít např. jako hnojivo, ale dostat se k ní přes několik obalových vrstev kapsle a poté ji všechnu dostat ven je dost pracný úkon, při přípravě pro tento článek jsem si to vyzkoušel. Nevěřím, že by to běžný uživatel kapslového kávovaru, mezi jehož přednosti patří jednoduchost a úspora času, každý den dělal.

Při zkoušení jednorázových kapslí jsem pro zajímavost vážil, kolik odpadu vznikne. Jedna použitá kapsle včetně sedliny (po vylití vody) váží cca 22 g, bez sedliny 8. Pokud tedy budeme počítat s jednou kávou z tohoto kávovaru denně (což je pro spoustu lidí, věřím, ještě málo), vychází to ve většině případů ročně na 8 kilogramů zbytečného nerecyklovatelného odpadu!

Geniální nápad

Tomu všemu se dá předejít právě díky opakovaně použitelným kapslím. Když jsem o tomhle geniálním nápadu poprvé slyšel, nemohl jsem věřit, že by se podařilo kapsli nadesignovat tak, aby byla kompatibilní se systémy, které automaticky počítají s těmi jednorázovými. Ale je to tak, mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti.

Italská firma s názvem Waycap tento koncept dotáhla k dokonalosti. V případě jejích kapslí je jediným vzniklým odpadem balení, ve kterém se kapsle prodává, tedy dobře recyklovatelná papírová krabička. Tento odpad vznikne jednou a poté už je používání kapsle zcela bezodpadové – za předpokladu, že se kávová sedlina nějakým způsobem využije nebo alespoň zkompostuje. Waycap kapsle totiž narozdíl od některých jiných nepotřebují ani nalepovací plastová víčka, ani jednorázové filtry. Proto jsme se rozhodli právě tyto kapsle prodávat na našem e-shopu a proto jsem je také pro tento článek vyzkoušel.

Parametry testované verze

  • Název: Waycap pro Dolce gusto 1 ks

  • Hmotnost: 124 g

  • Materiál: nerezová ocel, potravinářský silikon

  • Zdravotní nezávadnost: FDA certifikace

  • Design a výroba v: Itálii

  • Testované balení obsahuje: 1 kapsle pro systém Dolce Gusto včetně víčka, 1 nosný kroužek, 2 různé výměnné filtry, 1 tamper (pěchovátko na kávu)

  • Kompatibilita testované verze: se všemi typy originálních kávovarů Dolce Gusto kromě modelů Infinissima a KP2006

  • Cena: 499,-

Na vlastní kůži

Půjčil jsem si od rodičů kávovar Dolce gusto a z e-shopu příslušnou kapsli. Nespresso a Dolce gusto mají trochu jiný systém, tak je potřeba stejně jako u jednorázových dát pozor na nákup té správné kapsle.

Waycap kapsle je nerezová, stejně jako filtry, které jsou vyměnitelné a existuje několik druhů, každý vhodný pro jinak namletou kávu. Dále balení obsahuje plastový tamper, podstavec pro naplňování kapsle, nerezový vrchní filtr a silikonové víčko.

Právě silikonové víčko bylo pro mě před vyzkoušením velkou záhadou. Extrakce kávy v kávovaru probíhá totiž úplně stejně jako u jednorázových kapslí – jehla, která má víčko jednorázové kapsle propíchnout, nikam nezmizí. Vše ale řeší vhodně umístěný otvor ve víčku, kam se jehla zasune, pokud je kapsle ve správné poloze. Je potřeba si na to dát pozor, ale k mému překvapení to není zdaleka tak těžké, jak se zdá.

Příprava kávy probíhá sice stejně jako u jednorázových kapslí, ale u Waycapu jsou logicky dva kroky navíc: plnění kapsle před přípravou a posléze její čištění. Protože ale výrobce ví, že jeho cílová skupina, která používá kapslové kávovary, oceňuje jednoduchost a úsporu času, je práce s kapslí velmi snadná a rychlá. Měřil jsem si čas a už po několika málo pokusech jsem obojí zvládl do minuty a půl, naplnění kapsle konkrétně za 37 a čištění za 46 vteřin. K čištění jemného filtru se bude hodit tenká jehla nebo špejle, kterou bohužel balení neobsahuje.

Waycap versus jednorázová kapsle

Hodnoty (kromě ceny za kapsli) jsou uvedeny pro 1 espresso.

​Waycap

​Jednorázová kapsle

​Cena

10,- + jednorázově 499,- za kapsli

​19,-

​Čas přípravy

2 minuty

1,25 minuty

​Odpad

0 g

​22 g

​Variabilita

Jakákoliv káva

​Nabídka Dolce gusto

Použitá káva

Beansmith's Colombia Mahusa

Dolce gusto Peru Cajamaca Organic


Přesně podle chuti

Velkou výhodou opakovaně použitelných kapslí je také to, že si do nich můžete nakoupit či namlít jakoukoliv kávu, jakou jen budete chtít. Takže třeba i tu výběrovou zakoupenou v naší Minimum Waste kavárně, čímž ušetříte vznik dalšího odpadu. Já jsem ve Waycapu zkoušel Brazílii od Dos Mundos a Kolumbii od Beansmith's. Káva není, a ani nemůže být, stejná jako z pákového kávovaru – už jen proto, že ten kapslový i při nastavení pro nejméně vody udělá espresso téměř dvakrát větší. Chuť je tedy o něco méně intenzivní a Kolumbie vyšla méně ovocná, než ji znám z kavárny, ale celkově mě pozitivně překvapilo, jak dobrá káva může v tomto druhu kávovaru vzniknout. A ve výsledku dokonce za méně peněz, než z jednorázových kapslí – dlouhodobě můžete kupováním zrnkové nebo mleté kávy místo kapslí výrazně ušetřit.

Ze začátku je potřeba do Waycapu investovat trochu trpělivosti a počítat s tím, že prvních pár pokusů nebude dokonalých a postupně přípravu vychytáte. Já jsem si musel pohrát s mletím kávy a jejím pěchováním do kapsle: při mém prvním pokusu mi voda ani neprotekla skrz, protože jsem měl kávu namletou moc najemno a příliš upěchovanou, podruhé jsem měl zase kafe vodnaté, protože jsem mlel příliš hrubě. Napotřetí už jsem si ale vše osvojil a příprava kávy je od té doby bezproblémová. Kávu je potřeba v kapsli tamperem spíše srovnat, než přímo pěchovat, tzn. je dobré zacházet s ním velmi lehce. A výrobce doporučuje „středně jemný“ stupeň mletí – tady je potřeba zkoušet, pokud máte vlastní mlýnek, vy ho znáte nejlépe. A stejně tak znáte nejlépe své chuťové preference – a znovupoužitelná kapsle vám narozdíl od té jednorázové umožňuje si nastavit kávu přesně podle nich, např. právě úpravou stupně mletí nebo výběrem kávy.

Kompromis bez kompromisů

Pokud hledáte kompromis mezi profesionálně připravenou kávou a jednoduchostí, ale v oblasti udržitelnosti kompromisy dělat nechcete, a v kapslovém kávovaru si většinou připravujete espresso nebo lungo, nikoliv karamelové latte (takovou náplň do opakovaně použitelné kapsle jsem nikde nenašel), pak jsou Waycap jednorázové kapsle právě po vás.



bottom of page