top of page

Nerezová pánev si poradí i s bramboráky


Pánví je na trhu nespočet druhů. Jakou vybrat pro udržitelné vaření? Za nás rozhodně tu vyrobenou z recyklované oceli! Holandská firma Combekk, jejichž produkty jsme si zamilovali, prodává jak celonerezové, tak pánve navíc doplněné o nepřilnavý keramický povrch. My jsme postupně obě varianty vyzkoušeli na konkrétních receptech a dnes přinášíme zkušenosti ze smažení bramboráků na nerezové pánvi včetně odlehčeného veganského receptu.


Zkušenosti s nerezem

Musím se přiznat, že testování univerzální pánve od Combekku pro mě představovalo úplně první zkušenost s prací s nerezovou pánví. Vždy jsem používal ty s nějakým druhem nepřilnavého povrchu. Měl jsem tedy ze smažení respekt, ale výsledek mě příjemně překvapil: bramborové placky se mi povedly na první pokus úplně bez problému, nepřichytávaly se ani nepřipalovaly a dobře se obracely.


Jak je to možné? Dal jsem si záležet na správném zacházení s pánví. Nerezové pánve totiž možná vyžadují trochu více péče, je ale mýtus, že by byly nepřilnavými technologiemi překonané. Naopak, spousta profesionálních kuchařů na ně nedá dopustit a představují pro ně základ každé kuchyně. Ne nadarmo se pánev nazývá „univerzální“ – připravíte na ní jakékoliv jídlo. Velkou výhodou, z našeho pohledu zaměřeného na udržitelnost zcela zásadní, je také odolnost. Každá nepřilnavá vrstva se bohužel časem seškrábe, kdežto nerezová pánev vydrží po generace, při správném zacházení beze změny ve výkonu. Navíc se nemusíte bát používat i kovové obracečky a další náčiní a s klidem můžete pánev dát umýt do myčky. A poměrně jednoduchým trikem můžete z nerezové pánve vytvořit prakticky nepřilnavou. Jak na to? Čtěte dále!

Parametry testované verze

Materiál: 100% recyklovaná nerezová ocel

Průměr: 24 cm

Hloubka: 5,5 cm

Dno: 6 mm, sendvičové

Hmotnost: 1060 g

Délka rukojeti: 21 cm

Vhodné zdroje tepla: plyn, elektrika, keramika, indukce

Vhodné i pro: myčku nádobí, troubu

Cena: 1490,-


Jak jsem nerezovou pánev používal

  1. Úplně na začátku jsem nerezový povrch „znepřilnavěl“. Stačilo pánev pořádně umýt, poté zahřát, rovnoměrně nanést na celý povrch olej a počkat, až se z pánve začne trochu kouřit. Jakmile se to stalo, vypnul jsem plotýnku a olejem jsem pomocí ubrousku vytřel celý povrch, opatrně, abych ho nepoškrábal. Případný zbylý olej jsem vylil.

  2. Těsně před smažením jsem si pánev předehřál na správnou teplotu. Udělal jsem si „vodní“ test: nakapal jsem na pánev malé množství vody, a když se z ní vytvořila jen jedna kapka, která se po povrchu pohybovala, poznal jsem, že je pánev připravená.

  3. Používal jsem spíše střední plamen plotny, nerezovému nádobí nesvědčí příliš vysoké teploty.

  4. Nezahříval jsem pánev dlouho bez obsahu.

  5. Průměr dna pánve mi přibližně seděl na velikost vařiče. Pánve jsou dostupné ve dvou velikostech.

  6. Při smažení jsem dále používal olej.

  7. Počkal jsem, až se bramboráky začnou samy oddělovat od povrchu a nesnažil jsem se je otáčet předčasně.

  8. Po smažení jsem pánvičku nechal odmočit a potom ji šoupnul do myčky. Pracoval jsem rychle, aby nečistoty nezaschly.

  9. Já to nepotřeboval, ale pokud by odmočení a umytí nestačilo, pomůže prý vyvařit v pánvi jedlou sodu, ocet nebo citrón.

  10. Pánev jsem osušil hned po umytí.

  11. Nepoužíval jsem drátěnku, abych pánev nepoškrábal.


Recept: Pohankové bramboráky s cuketou

Potřebovat budete:

  • Brambory

  • Cuketa

  • Pohanková mouka

  • Česnek

  • Sůl

  • Pepř

  • Majoránka

  • Olej na smažení

Jakmile jsem jednou vyzkoušel použít do bramboráků pohankovou mouku, už jsem nikdy nechtěl jinak! Pohanka velmi usnadní celý proces, navíc neobsahuje lepek a odpočinout si občas od všudypřítomné pšenice našemu tělu skvěle prospěje.

Mou další oblíbenou substitucí je cuketa místo brambor, která udělá jídlo lehčí a opět zdravější. Zvolit můžete vlastně jakýkoliv poměr: začněte klidně pozvolna přidáním jen malého množství cukety do klasických bramborových placek a třeba skončíte u plnohodnotných „cukeťáků“. Jen musíte vždy přizpůsobit poměr mouky, ale ten je potřeba vychytat podle konzistence vždy, protože pokaždé máte trochu jiné brambory a cuketu.

Pokud úplně tápete, doporučuji zkusit brambory a cuketu v poměru 1:1 a pohankové mouky přidat přibližně čtvrtinu až třetinu celkového množství zeleniny. Určitě ale přisypávejte postupně a míchejte, dokud nedosáhnete správné konzistence. Ta by měla být podobná hustšímu těstu. Pokud je potřeba, přidejte mouky více a nebojte se i směs vyzkoušet na pánvičce a poté ještě upravovat.

Před smažením ještě nezapomeňte směs ochutit česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Chuť se po smažení trochu změní, takže se také nestyďte testovat a upravovat přesně podle chuti!


Určitě jste si také všimli, že v receptu „chybí“ jakékoliv vejce nebo mléko. Vařím totiž především rostlinně a zjistil jsem, že tyto ingredience jsou v podobných receptech naprosto zbytné. Při správně vychytané konzistenci vše funguje i chutná skvěle a recept je zase o něco zdravější. Ano, tušíte správně: pokud máte v rodině nebo v okolí někoho, kdo se stravuje vegansky, můžete mu bez obav placky naservírovat!


Přejeme dobrou chuť a hodně úspěchů a zábavy při udržitelném vaření!



bottom of page