top of page

Jaká krabička je nejlepší?


Naše kolegyně Tereza, kterou můžete znát z Instagramu jako tereza_teresita, se stará o dvě malé děti. Když s nimi jde ven, vždy s sebou bere nějakou svačinu. Navíc vaří na dva až tři dny dopředu a její manžel si každý den bere oběd z domova do práce. To vše znamená, že Tereza má z nás všech největší zkušenosti se všemi možnými druhy krabiček. Krátce jsem ji vyzpovídal, abych zjistil, jaké materiály a typy krabiček obstojí v takovém každodenním zápřahu.

Terezo, jaká krabička nebo materiál se Ti nejvíce osvědčil/a v praxi?

Nedám dopustit na nerezovou krabičku s plastovým víkem s klipy od firmy Lurch. Nerez narozdíl od plastu nepřejímá pachy a nezabarví se, krabička je krásně lehká a plastové víko s klipem ji dokonale utěsní.


Jak se o jednotlivé materiály starat?

Já dávám všechny materiály – nerez, sklo i plast – do myčky a je to v pořádku. Jenom samozřejmě v nerezové krabičce se nemůže jídlo ohřívat v mikrovlnce.

Jaké jsou výhody a nevýhody různých materiálů?

​Nerez

Sklo

Plast

Hmotnost

Lehký

Těžké

Lehký

Pachy

Nepřejímá

Nepřejímá

Přejímá

Zabarví se

Ne

Ne

Ano

Toxicita

Ne

Ne

Potenciálně ano

Odolnost

Vysoká

Vysoká

Nízká

​Mikrovlnka

Nelze

Lze

Lze

Ne, tabulku nevytvořila Tereza při rozhovoru, ale pro lepší přehlednost jsem v ní shrnul její postřehy.

Jaký materiál vydrží nejdéle?

Nejdéle určitě nerez a pak také sklo, pokud ho tedy nerozbiju :)

Jaká víka jsou nejlépe těsnící?

Plastová s klipy a gumovým těsněním. Mám jedno s klipy a gumovým těsněním, ale nerezové, a těsnění u něj pořád vypadává a nedá se tam zpět nasadit, tudíž se nedá pořádně zavřít. To se mi u plastových vík nikdy nestalo.

Při jakých příležitostech jsi jaké krabičky používala nebo stále používáš?

Nerezové beru s dětmi ven na piknik nebo na svačinu, a také na cesty do auta nebo vlaku. Dále je používám na skladování jídel v lednici – vařím obvykle na dva až tři dny dopředu.

Do plastových dávám sobě nebo manželovi oběd do práce, protože jsou lehké a jídlo si v nich můžeme ohřát přímo v mikrovlnce.

Skleněné používám na skladování jídel v lednici, protože se mi je nechce nikam tahat :)

Doporučuješ čtenářům nějaké konkrétní značky či výrobce?

Jak už jsem říkala, nerezové krabičky můžu určitě doporučit od německé značky Lurch. Pokud by čtenáři chtěli i skleněné nebo plastové, poslala bych je pro ně do Ikey.


bottom of page