top of page

Jak uchovat přebytek úrody a pochutnat si?

Taky vám už cuketa ze zahrádky leze ušima? Jak přebytečnou úrodu bezpečně a chutně uchovat na dlouhé týdny nás na jednom z eventů v naší udržitelné kavárně Minimum Waste naučila Veronika z organizace Zachraň jídlo. Workshop se moc povedl a protože si nepřejeme, aby se jakákoli úroda zeleniny zkazila, rádi nabyté know-how sdílíme i touto cestou.

V článku se dozvíte:

Nejdříve pár čísel

Celá jedna třetina všech vyprodukovaných potravin na světě se vyplýtvá.
V ČR to konkrétně dělá 91 kg na občana za rok.
11 % z celkové světové produkce se vyhodí v domácnostech, 5 % ve stravovacích službách, 2 % v maloobchodě a 14 % se znehodnotí „po cestě“ mezi sklizní a maloobchodem.
S vyplýtvaným jídlem je spojeno 8-10 % celosvětových emisí skleníkových plynů.
Na světě přitom trpí podvýživou více než 800 milionů lidí.

Kdo je Zachraň jídlo?

S ohledem na výše uvedené statistiky není vůbec divu, že se organizace Zachraň jídlo už od roku 2014 problematice plýtvání jídlem systematicky věnuje. Pořádá happeningy, informační kampaně, workshopy a rozdává „ošklivou“ zeleninu, která neprojde výběrem do maloobchodu, ale je naprosto konzumovatelná.

My jsme moc rádi, že se Zachraň jídlo můžeme spolupracovat na pořádání workshopů v naší kavárně. V červnu nás naučili, že mrkvová nať, listy ředkviček nebo třeba kedlubny jsou naprosto jedlé a zdravé, a jak si z nich vyrobit výborné pesto. A v září jsme si vyrobili cuketový relish, díky kterému lze nadbytečnou úrodu cuket bezpečně uchovat na minimálně několik týdnů. Každý účastník si výsledný vlastnoručně vyrobený produkt odnesl ve skleničce domů.


Co je to relish? Relish je obecný název pro produkt vyrobený ze zeleniny a/nebo ovoce či bylinek, který se vaří a zároveň nakládá, čímž se konzervuje. Po celém světě se tímto způsobem tradičně uchovávají nejrůznější druhy zeleniny a ovoce na rozličné způsoby. Do této kategorie patří např. ajvar, různé druhy chutney, salsy, tapenády, pickles nebo třeba lečo. Pokud tedy potřebujete zpracovat něco jiného než cuketu, recept níže určitě také využijete – jen si musíte trochu pohrát s kombinací ingrediencí a dochucením. Fantazii se meze nekladou – zavařte si papriky, rajčata, lilek nebo třeba hrušky!

Recept na cuketový relish


„Příprava relishe je velmi jednoduchá, je moc dobrý s masem i zeleninou. Doma ho použiju jako pomazánku nebo dochucovadlo a až se sní, vyrobím si další." – Bára, účastnice eventu

Potřebovat budete:

  • Cukety (cca 1 kg)

  • Cibule (1-2 ks)

  • Zelená paprika (1-2 ks)

  • Ocet s kyselostí alespoň 5 % (cca 250 ml)

  • Cukr (cca 250 g)

  • Sůl (cca 1 lžíce)

  • Kurkuma (cca 1 lžíce)

  • Hořčičné semínko (cca 1 lžíce)


Postup:

  1. Cuketu nastrouhejte a cibuli nakrájejte nahrubo, promíchejte se solí a nechte alespoň hodinu odstát. Cuketa pustí vodu, kterou nechte okapat.

  2. Na rozpálenou pánev přidejte pokrájenou papriku, ocet, cukr, kurkumu a hořčičné semínko.

  3. Směs na pánvi přiveďte k varu a poté přidejte cuketu s cibulí.

  4. Celé povařte asi půl hodiny.

  5. Dochuťte podle vaší chuti a plňte do sterilizovaných sklenic.


Vydrží týdny

Díky octu se vytvoří kyselé prostředí, ve kterém nepřežijí žádné bakterie. Ocet použijte nejlépe jablečný nebo bílý vinný. Relish díky tomu i bez potřeby zavařování naplněných sklenic vydrží minimálně tři týdny v lednici. Ale spíše se do té doby sní. Výborně se totiž hodí do hotdogů, burgerů, k masu, paštikám, uzeninám nebo jen tak na chléb.

Pamatujte, že uvedené množství jednotlivých ingrediencí je pouze orientační – má vám pomoci, ne vás omezovat. Nebojte se relish dochutit přesně tak, aby chutnal vám – můžete si hrát s kyselostí, sladkostí nebo pálivostí.

My v Minimum Waste vám přejeme dobrou chuť a zveme vás na další workshopy z naší podzimní série!


bottom of page